Ο «Ελληνικός Κόσμος» υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά με καινούρια εκπαιδευτικά προγράμματα και νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγών. Τα παιδιά παρακινούνται να συνεργαστούν, να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν.
«Θόλος»
Διαδραστικές Περιηγήσεις
Η ιστορία των Δελφών χάνεται στην προϊστορία και στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν εικονικά στον Ιερό χώρο των Δελφών, να γνωρίσουν και να θαυμάσουν από κοντά τα σημαντικότερα μνημεία και κτήριά του, όπως τη Σφίγγα των Ναξίων, τα αφιερώματα των Αθηναίων, Σπαρτιατών και Αρκάδων, καθώς και τον θησαυρό των Αθηναίων και των Σιφνίων.
Χάρη στις νέες τεχνολογίες που διαθέτει η Θόλος θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε το υψίστης θρησκευτικής, ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας μνημείο του βυζαντινού πολιτισμού και να μάθετε για τον Όσιο Λουκά τον Στειριώτη, τον μεγάλο ιαματικό Άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ιδρυτή της ομώνυμης Μονής στο Στείρι της Βοιωτίας. Η Ιερά Μονή που αποτελεί σημείο αναφοράς της παγκόσμιας χριστιανικής τέχνης περιλαμβάνεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Ένα μνημείο-σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μία υπερσύγχρονη Θόλος Εικονικής Πραγματικότητας. Ενδελεχής επιστημονική έρευνα ετών από τα στελέχη και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν το «σκηνικό» της νέας διαδραστικής παραγωγής Εικονικής Πραγματικότητας «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας» που αποτελεί μία πλήρη ψηφιακή αναπαράσταση του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και δημιουργήθηκε ειδικά για το θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας «Θόλος» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Μπείτε στη «ΘΟΛΟ» και ταξιδέψτε στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ., όπου θα δείτε να ανασυντίθενται μπροστά στα μάτια σας με κάθε λεπτομέρεια όλα τα κτήρια που βρίσκονταν στον «Ιερό Βράχο» στην πραγματική τους κλίμακα και τις διαστάσεις. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα πιο περίπλοκα, από αρχιτεκτονικής άποψης, κτίρια της Ακρόπολης, όπως τον Παρθενώνα, το Ερεχθείο, τον Ναό της Απτέρου Νίκης, τα Προπύλαια, αλλά και τα αγάλματα που τα διακοσμούσαν σε 3D και στα φυσικά τους χρώματα, όπως ήταν την εποχή που δημιουργήθηκαν.
Οι θεατές ξεναγούνται στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς και, με την καθοδήγηση ειδικού μουσειοπαιδαγωγού, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν. Η αναπαράσταση της Αγοράς σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ιστορίας της δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αντιληφθεί την εξέλιξη μέσα στο χρόνο και τη μεταβολή των λειτουργιών του χώρου από εποχή σε εποχή, όπως αυτή αποτυπώνεται στις αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές διαφοροποιήσεις της.
H πόλη της Μιλήτου στις δυτικές ακτές της Μικράς Ασίας, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ιωνίας, αναβιώνει στην παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας «Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο». Η παραγωγή αυτή, στο ειδικό περιβάλλον εμβύθισης της «Θόλου», αξιοποιεί ορισμένα νέα τεχνικά χαρακτηριστικά, που επιτρέπουν πλέον την ανάπτυξη πολλαπλών κατευθύνσεων της ψηφιακής ζωής στον εικονικό χώρο και όχι μιας προδιαγεγραμμένης πορείας.
Μια ολοκληρωμένη περιήγηση στον ιερό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας το 2ο αιώνα π.Χ. Μνημεία και ιερά κτήρια ζωντανεύουν, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γίνουν «κοινωνοί» των αγωνισμάτων και των τελετουργιών των Ολυμπιακών Αγώνων και να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης.
Η Πριήνη της Μικρασιατικής Ιωνίας, η εκτενέστερα ανεσκαμμένη ελληνιστική πόλη της Μικράς Ασίας και ένα εξαιρετικό δείγμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής, ζωντανεύει στην παραγωγή του ΙΜΕ «Περιήγηση στην Αρχαία Πριήνη». Με τη δημιουργία ενός δομημένου περιβάλλοντος σαφούς και ισορροπημένου, η πόλη εξέφρασε την ώριμη φιλοσοφική και πολιτική σκέψη των κλασικών χρόνων. Δημόσια κτήρια, ιδιωτικές κατοικίες και ναοί αποτελούν τους σταθμούς της περιήγησης στη μικρασιατική αυτή πόλη.
Ταινίες «Θόλου»
Σε αυτή την περιπέτεια, το μέλλον συναντάει το παρελθόν, όταν ένα διαστημόπλοιο συντρίβεται στη Γη, την Εποχή του Λίθου. Ο πιλότος, ένας μικρός εξωγήινος, ο Άλεξ γνωρίζει τα δύο αδέρφια, Ρέα και Πυρ, τα οποία του ζητάνε μία βόλτα για να δουν τον ήλιο, με αντάλλαγμα να τον βοηθήσουν να επισκευάσει το διαστημόπλοιο! Ετοιμαστείτε για μία απίθανη περιπέτεια, με τα παιδιά να σώζουν τον Άλεξ από άγρια προϊστορικά θηρία και τον μικρό εξωγήινο να τους διδάσκει για το ηλιακό σύστημα, την ενέργεια και τo ηλιακό φως.
Η ιστορία της ταινίας ακολουθεί το συναρπαστικό ταξίδι του νεαρού μάγου Ωρίωνα και του ρομπότ Άλμπι, στον χρόνο και τον χώρο. Μία ιστορία που από την πρώτη στιγμή καθηλώνει το κοινό, ενώ παράλληλα μεταλαμπαδεύει, με έναν γοητευτικά αφηγηματικό τρόπο γνώσεις για περίπλοκα επιστημονικά θέματα, όπως την έννοια της βαρύτητας και του χωροχρόνου. Μία ταινία για όλη την οικογένεια, που χάρη στην τεχνολογία της «Θόλου» προσφέρει μία συναρπαστική εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους!
Η ταινία Θόλου «Τιτάνες στην Εποχή των Παγετώνων» ξαναζωντανεύει μία σκληρή και όμορφη εποχή, τότε που αιλουροειδή με κοφτερά δόντια, γιγαντιαίοι βραδύποδες και τριχωτά μαμούθ κατοικούσαν στη Γη, ενώ οι αρχαίοι πρόγονοί μας ανέπτυσσαν τέχνη, γλώσσα και κυνηγετικές δεξιότητες, προσπαθώντας να κατανοήσουν και να επιβιώσουν στο σκληρό κόσμο γύρω τους.
Οι θεωρίες του Δαρβίνου για τη φυσική επιλογή και την προέλευση των ειδών -συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου- παρουσιάζονται στην ταινία με τρόπο εντυπωσιακό αλλά και εύληπτο. Αποκαλύπτεται σε όλο το του το μεγαλείο το υπέροχο τοπίο της φύσης και αποκαθίστανται βήμα βήμα τα κομμάτια του επιστημονικού αυτού αινίγματος. Παράλληλα, νέα ερωτήματα δημιουργούνται, που αφήνουν περιθώρια για καινούριες ερμηνείες.
Ένα υπερθέαμα για τα εντυπωσιακότερα πλάσματα που κατοίκησαν ποτέ τον πλανήτη πριν από εκατομμύρια χρόνια. Οι δεινόσαυροι ζωντανεύουν ξανά μέσω της τεχνολογίας της «Θόλου» και προσφέρουν μία μοναδική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους. Ταξιδέψτε εκατομμύρια χρόνια πριν, στην Τριασική, Ιουρασική και Κρητιδική περίοδο και ανακαλύψτε τους τρομερούς προγόνους των σημερινών πουλιών: τους φτερωτούς δεινοσαύρους!
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Σχολικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αναζητούμε το αποτύπωμα της στην ελληνική κοινωνία και ιστορία. Μέσα από τις δραστηριότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές θα ανταμώσουν με τις μνήμες των ανθρώπων του ξεριζωμού πριν αυτές αποτυπωθούν στη λογοτεχνία, την ποίηση, το τραγούδι, τα εικαστικά και θα ανακαλύψουν ότι η τραγική ιστορική τομή του 1922 αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας και όχι ένα μακρινό ιστορικό γεγονός ασύνδετο με το παρόν και το μέλλον μας.
Η «φωνή» και η «εικόνα» του πρόσφυγα σε τρεις διαφορετικούς χρονικούς σταθμούς καλούν τους μαθητές να συστηματοποιήσουν και να ταξινομήσουν πληροφορίες, να κατανοήσουν την κατάσταση του πρόσφυγα και τις συνθήκες που την καθορίζουν και να συναισθανθούν την ανθρώπινη διάσταση των ιστορικών γεγονότων.
Ενημέρωση για τον εκπαιδευτικό σχετικά με το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα:- Απευθύνεται σε μαθητές από Ε' Δημοτικού έως Γ' Γυμνασίου.
- Έχει διάρκεια 70 λεπτά.
- Μπορεί να δεχτεί μέχρι πενήντα μαθητές.
Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα , με στόχο την καλλιέργεια του σεβασμού στην τροφή και κατ’ επέκταση στον άνθρωπο. Φιλοδοξεί να καλύψει μια σειρά εκπαιδευτικών στόχων, που περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- την κατανόηση ότι η πηγή και οι πρώτες ύλες της τροφής βρίσκονται στη φύση, τη σύγκριση διαφόρων διατροφικών πρακτικών, την αξιολόγηση του οφέλους της μεσογειακής διατροφής, όπως και την ευαισθητοποίηση ως προς τη σπατάλη τροφής που πραγματοποιείται στις μέρες μας, παραθέτοντας θετικά παραδείγματα ολοκληρωμένης διαχείρισης από την ελληνική παράδοση.
Το πρόγραμμα:
- Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου έως Δ’ Δημοτικού.
- Έχει διάρκεια 70 λεπτά.
- Μπορεί να δεχτεί μέχρι πενήντα μαθητές.
Με αφορμή το αρχαίο ινδικό παραμύθι «Η δίκη των Ζώων» που ταξίδεψε ως τις μέρες μας μέσω των παραμυθάδων, μεταφερόμαστε σε ένα μακρινό νησί όπου αρχικά δεν υπήρχαν άνθρωποι…μέσα από δραστηριότητες κίνησης, ήχου καιρυθμού και θεατρικού παιχνιδιού, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών. «Ζώα και παιδιά» ή «παιδιά και ζώα» συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα και η ιστορία εξελίσσεται σε ένα φιλοσοφικό διάλογο, μεταξύ ζώων και ανθρώπων, ο οποίος διαφωτίζει τη σχέση όλων των στοιχείων της φύσης και τη σημασία του καθενός για τη ζωή πάνω στη γη.
Το πρόγραμμα:
- Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου έως Β’ Δημοτικού.
- Έχει διάρκεια 70 λεπτά.
- Μπορεί να δεχτεί μέχρι πενήντα μαθητές.
Ακολουθώντας ίχνη, θα βρεθούμε σε μια προϊστορική σπηλιά και θα γνωρίσουμε πώς ζούσαν, τι έτρωγαν και πώς εκφράζονταν οι προϊστορικοί άνθρωποι. Υλικά όπως η πέτρα και ο πηλός θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε την καθημερινότητά τους και τον τρόπο ζωής τους.
Το πρόγραμμα:
- Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου έως Β’ Δημοτικού.
- Έχει διάρκεια 70 λεπτά.
- Μπορεί να δεχτεί μέχρι πενήντα μαθητές.
Ένα ταξίδι ανακάλυψης του ανθρώπινου «αποτυπώματος» στον ελλαδικό χώρο, κατά την Παλαιολιθική, Νεολιθική κι Εποχή του Χαλκού, μέσα από ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Τα παιδιά παρατηρούν, συνεργάζονται, ανακαλύπτουν και γνωρίζουν πτυχές του προϊστορικού πολιτισμού μας, πριν ο χρόνος αρχίσει να μετρά για την ιστορία.
Το πρόγραμμα:
- Απευθύνεται σε μαθητές από Γ' Δημοτικού έως Α' Γυμνασίου.
- Έχει διάρκεια 70 λεπτά.
- Μπορεί να δεχτεί μέχρι πενήντα μαθητές.
Το Βυζάντιο αποτελούσε σημαντικό επικοινωνιακό κόμβο. Η ανάπτυξη του πολιτισμού βασίστηκε σε ένα καλά δομημένο σύστημα επικοινωνίας, ανταλλαγής και μετακίνησης ανθρώπων. Οι μαθητές, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, έρχονται σε επαφή με τους τρόπους, τις δυνατότητες, αλλά και τους περιορισμούς της επικοινωνίας στον πολυδιάστατο βυζαντινό χώρο.
Ενημέρωση για τον εκπαιδευτικό σχετικά με το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα:
- Απευθύνεται σε μαθητές από Ε' Δημοτικού έως Β' Γυμνασίου.
- Έχει διάρκεια 70 λεπτά.
- Μπορεί να δεχτεί μέχρι πενήντα μαθητές.
Πώς γίνεται μια ανασκαφή για να έρθουν στο φως κρυμμένοι θησαυροί του παρελθόντος; Πώς ερμηνεύονται τα ευρήματα για να συνθέσουν την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά; Με τα εργαλεία του αρχαιολόγου απολαμβάνουμε κι εμείς τη χαρά της ανακάλυψης του παρελθόντος.
Ενημέρωση για τον εκπαιδευτικό σχετικά με το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα:
- Απευθύνεται σε μαθητές από Δ' Δημοτικού έως Στ' Γυμνασίου.
- Έχει διάρκεια 70 λεπτά.
- Μπορεί να δεχτεί μέχρι πενήντα μαθητές.
- Υλοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένα σκάμματα, στον εξωτερικό χώρο του Κτηρίου 9. Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν, οι μαθητές παρακολουθούν άλλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.