Οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών, μαζί με τους γονείς τους. Βιωματικές δραστηριότητες με θέματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία, την ελληνική διατροφή, το διάστημα και την προϊστορία.
28η Oκτωβρίου 1940: Λίγα λεπτά πριν από την κήρυξη του πολέμου πέφτει η τελευταία πλάκα του κτηρίου. Tο κτήριο είναι έτοιμο αλλά για δέκα χρόνια το εργοστάσιο δε θα λειτουργεί εκεί.
30η Oκτωβρίου 1940: Aπό το Πρακτικό Συνεδριάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου: «Λόγω της εμπολέμου καταστάσεως... η λειτουργία του εργοστασίου περιωρίσθη εις το ελάχιστον». O πόλεμος έχει ξεσπάσει. Tις πρώτες ύλες τις παίρνει ο στρατός και η παραγωγή μένει πίσω. Tο κτήριο της Πειραιώς καταλαμβάνεται πρώτα από τους συμμάχους κι έπειτα από τους εχθρούς. Γίνεται οχυρό του πολέμου.
1950: Με τη νέα δεκαετία το εργοστάσιο εξοπλίζεται με νέα μηχανήματα και επαναλειτουργεί.
1997: Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού αγοράζει το εργοστάσιο της ΒΙΟΣΩΛ. Το παλιό εργοστάσιο μετατρέπεται σε χώρο ιστορίας και πολιτισμού για να στεγάσει το Κέντρο Πολιτισμού του «Ελληνικός Κόσμος».
1998: Τελειώνουν οι εργασίες μετατροπής του Κτηρίου 1 και 2. Tο βιομηχανικό συγκρότημα γίνεται ένας πολυδύναμος χώρος πολιτισμού όπου οι επισκέπτες βιώνουν την ελληνική ιστορία μέσω εξελιγμένων τεχνολογικών εφαρμογών.
21 Μαρτίου 1998: Εγκαίνια λειτουργίας του «Ελληνικού Κόσμου». Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού επιλέγει τη συγκεκριμένη ανοιξιάτικη ημέρα για τα εγκαίνια του Κέντρου Πολιτισμού του, επιχειρώντας να συμβάλει στην «άνοιξη» του πολιτιστικού τοπίου.
Οκτώβριος 2003: Το Κέντρο Πολιτισμού επεκτείνεται. Με την επικύρωση της πράξης απαλλοτρίωσης, το ΙΜΕ, με δική του επένδυση, αποκτά σαράντα επιπλέον στρέμματα για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου πολιτιστικού πάρκου σε ένα υποβαθμισμένο και οικολογικά επιβαρημένο περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην ανάπλαση όλης της περιοχής.
Φεβρουάριος 2004: Εγκαίνια του Κτηρίου 7. Ένα εγκαταλελειμμένο βιοτεχνικό κτήριο μετατρέπεται σε έναν αρχιτεκτονικά και αισθητικά πρωτότυπο χώρο.
4 Δεκεμβρίου 2006: Έναρξη λειτουργίας της «Θόλου», ενός ημισφαιρικού θεάτρου 132 θέσεων, που δίνει νέες διαστάσεις στην Εικονική Πραγματικότητα. Φιλοξενεί τις ψηφιακές συλλογές του Ιδρύματος και παρουσιάζει περιηγήσεις, με δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ του θεατή και του εικονικού περιβάλλοντος.
21 Μαρτίου 2007: Εγκαίνια του κτηρίου της «Θόλου», που από το Νοέμβριο του 2006 στεγάζει τις ψηφιακές συλλογές του ΙΜΕ.
Ιούλιος 2007: Το Κτήριο 7, το οποίο από το Φεβρουάριο του 2004 λειτούργησε ως πολυχώρος πολιτισμού, κατεδαφίζεται στο πλαίσιο της κατασκευής νέων έργων στον «Ελληνικό Κόσμο».
21 Μαρτίου 2008: Εγκαινιάζεται το «ΘΕΑΤΡΟΝ», η νέα πολιτιστική υποδομή του «Ελληνικού Κόσμου», που έχει σχεδιαστεί ως πολυδύναμος χώρος με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία. Διαθέτει υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και φιλοξενεί ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και συνέδρια.
Μη Χάσετε!
Οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών, μαζί με τους γονείς τους. Βιωματικές δραστηριότητες με θέματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία, την ελληνική διατροφή, το διάστημα και την προϊστορία.
Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» διαθέτει Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά 5 έως 8 ετών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό - Εκπαιδευτικό Τμήμα και πραγματοποιούνται σε όλους τους άρτια εξοπλισμένους στεγασμένους και υπαίθριους χώρους του «Ελληνικού Κόσμου».
Ο «Ελληνικός Κόσμος» υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά με καινούρια εκπαιδευτικά προγράμματα και νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγών. Τα παιδιά παρακινούνται να συνεργαστούν, να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και τα νέα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Με τις VR κάσκες τελευταίας τεχνολογίας ετοιμαστείτε να βιώσετε μία συναρπαστική εμπειρία σε έναν εικονικό κόσμο! Είστε έτοιμοι να γίνετε «βοηθοί» του Φειδία, ενός από τους σπουδαιότερους γλύπτες της αρχαιότητας και να επισκεφθείτε το Εργαστήρι του στην Ολυμπία; Να δείτε πώς έμοιαζε η Αττική από τον βράχο της Ακρόπολης πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια, να λύσετε μυστήρια της αρχαιότητας και να σώσετε τους αγαπημένους σας ήρωες από επικίνδυνες αποστολές;
Μετά την επιτυχία του καλοκαιριού και τις στιγμές άφθονου γέλιου που έχει χαρίσει στο κοινό, η ξέφρενη κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου, σε σκηνοθεσία Χρήστου Τριπόδη και παραγωγή της εταιρείας Μέθεξις συνεχίζεται για λίγο ακόμα στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Τον ρόλο του Παππού ερμηνεύει ο Τάσος Χαλκιάς. Μαζί του, ο Κρατερός Κατσούλης, η Μαριλού Κατσαφάδου, η Δήμητρα Στογιάννη, η Ηρώ Πεκτέση και ο Άρης Αντωνόπουλος.
Προσφέρουμε στις οικογένειες από τις πληγείσες περιοχές δωρεάν συμμετοχές στο Δ’ Δεκαήμερο (26/8-6/9) της θερινής κατασκήνωσης «Καλοκαίρι στην Πόλη». Επίσης, προσφέρονται δωρεάν θέσεις στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο» καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» υποδέχεται τον Οκτώβριο το θεατρικό έργο «Η Ετυμηγορία» του Barry Reed, σε θεατρική διασκευή της Margaret May Hobbs. Τον ρόλο του μαχητικού και αδέκαστου δικηγόρου μιας σκοτεινής και περίπλοκης υπόθεσης ερμηνεύει ο μοναδικός Γρηγόρης Βαλτινός. Μετά την τεράστια επιτυχία του «DA» του Hugh Leonard, με τον Γρηγόρη Βαλτινό να ενσαρκώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Πέτρος Ζούλιας αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει ένα βαθιά κοινωνικό δικαστικό δράμα σε μία φιλόδοξη παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της Θέασις Δράσεις Πολιτισμού.
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) τιμήθηκε με το Βραβείο Ανταποκριτών «Ευπρέπεια 2023» σε μία ξεχωριστή τελετή απονομής. Το βραβείο αυτό είναι για εμάς μία αναγνώριση στο έργο του ΙΜΕ, που προβάλλει την πλούσια ελληνική παράδοση, χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και διατηρώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Το παιδικό βιβλίο της Ζέφης Συρίβλη, με τίτλο «Κυνηγώντας το όνειρο», και εικονογράφηση της Μαρίνας Ρούσσου κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας πραγματεύεται το ταξίδι, που κάνουμε, με σκοπό να πετύχουμε τα όνειρά μας.