Οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών, μαζί με τους γονείς τους. Βιωματικές δραστηριότητες με θέματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία, την ελληνική διατροφή, το διάστημα και την προϊστορία.
Πώς γίνεται μια ανασκαφή; Ποιοι συνεργάζονται για να έρθουν στο φως κρυμμένοι θησαυροί του παρελθόντος; Πώς συντηρούνται τα ευρήματα και πώς αυτά χρησιμοποιούνται μετά για να συνθέσουν την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά μας; Ας πάρουμε λοιπόν τα εργαλεία του αρχαιολόγου για να ζήσουμε τη χαρά της ανακάλυψης του παρελθόντος!
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές από Δ' έως Στ' Δημοτικού και μπορεί να δεχτεί μέχρι σαράντα οκτώ μαθητές. Υλοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένα σκάμματα, στον εξωτερικό χώρο του Κτηρίου 9 του «Ελληνικού Κόσμου».
Σκοπός είναι τα παιδιά:
Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο μαγικό κόσμο της ανακάλυψης του παρελθόντος. Ταυτόχρονα, θα αποκτήσουν συνείδηση των κινδύνων που απειλούν τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ανάγκης προστασίας τους.
Εισαγωγή
Ενημέρωση μέσω εικόνων σχετικά με την επιστήμη της Αρχαιολογίας:
Τι είναι ανασκαφή; Πώς γίνεται; Ποια εργαλεία χρησιμοποιούνται;
Βιωματικό κομμάτι
Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στην αναπαράσταση μιας ανασκαφής σε εξωτερικό χώρο, στα ειδικά διαμορφωμένα σκάμματα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του κτ.9.
Δραστηριότητες πριν από το πρόγραμμα
Δραστηριότητες μετά το πρόγραμμα
«Αρχαιολογικές Αναζητήσεις: Ανασκαφές στην Ομηρική Γραία».
http://extras.ha.uth.gr/oropos/index.shtml
[Πρόκειται για σελίδα της έκθεσης που έγινε με τα ευρήματα τα οποία ήρθαν στο φως στη Σκάλα Ωρωπού Αττικής κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Παράλληλα όμως έχει και πολλές πληροφορίες για τη δουλειά του αρχαιολόγου και τη διαδικασία της ανασκαφής.]
«Aρχαιολογία: νέες ανάγκες, νέες μέθοδοι», Αρχαιολογία και Τέχνες 46 (1993).
http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?sel=92
Παπαθανασόπουλος, Γ., «Η υποβρύχια αρχαιολογία και η σημασία της», Αρχαιολογία και Τέχνες 8 (1983), σελ. 16-23.
«Bιομηχανική Αρχαιολογία», Αρχαιολογία και Τέχνες 18 (1986).
http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?sel=120
Μη Χάσετε!
Οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών, μαζί με τους γονείς τους. Βιωματικές δραστηριότητες με θέματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία, την ελληνική διατροφή, το διάστημα και την προϊστορία.
Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» διαθέτει Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά 5 έως 8 ετών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό - Εκπαιδευτικό Τμήμα και πραγματοποιούνται σε όλους τους άρτια εξοπλισμένους στεγασμένους και υπαίθριους χώρους του «Ελληνικού Κόσμου».
Ο «Ελληνικός Κόσμος» υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά με καινούρια εκπαιδευτικά προγράμματα και νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγών. Τα παιδιά παρακινούνται να συνεργαστούν, να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και τα νέα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Με τις VR κάσκες τελευταίας τεχνολογίας ετοιμαστείτε να βιώσετε μία συναρπαστική εμπειρία σε έναν εικονικό κόσμο! Είστε έτοιμοι να γίνετε «βοηθοί» του Φειδία, ενός από τους σπουδαιότερους γλύπτες της αρχαιότητας και να επισκεφθείτε το Εργαστήρι του στην Ολυμπία; Να δείτε πώς έμοιαζε η Αττική από τον βράχο της Ακρόπολης πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια, να λύσετε μυστήρια της αρχαιότητας και να σώσετε τους αγαπημένους σας ήρωες από επικίνδυνες αποστολές;
Μετά την επιτυχία του καλοκαιριού και τις στιγμές άφθονου γέλιου που έχει χαρίσει στο κοινό, η ξέφρενη κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου, σε σκηνοθεσία Χρήστου Τριπόδη και παραγωγή της εταιρείας Μέθεξις συνεχίζεται για λίγο ακόμα στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Τον ρόλο του Παππού ερμηνεύει ο Τάσος Χαλκιάς. Μαζί του, ο Κρατερός Κατσούλης, η Μαριλού Κατσαφάδου, η Δήμητρα Στογιάννη, η Ηρώ Πεκτέση και ο Άρης Αντωνόπουλος.
Προσφέρουμε στις οικογένειες από τις πληγείσες περιοχές δωρεάν συμμετοχές στο Δ’ Δεκαήμερο (26/8-6/9) της θερινής κατασκήνωσης «Καλοκαίρι στην Πόλη». Επίσης, προσφέρονται δωρεάν θέσεις στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο» καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» υποδέχεται τον Οκτώβριο το θεατρικό έργο «Η Ετυμηγορία» του Barry Reed, σε θεατρική διασκευή της Margaret May Hobbs. Τον ρόλο του μαχητικού και αδέκαστου δικηγόρου μιας σκοτεινής και περίπλοκης υπόθεσης ερμηνεύει ο μοναδικός Γρηγόρης Βαλτινός. Μετά την τεράστια επιτυχία του «DA» του Hugh Leonard, με τον Γρηγόρη Βαλτινό να ενσαρκώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Πέτρος Ζούλιας αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει ένα βαθιά κοινωνικό δικαστικό δράμα σε μία φιλόδοξη παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της Θέασις Δράσεις Πολιτισμού.
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) τιμήθηκε με το Βραβείο Ανταποκριτών «Ευπρέπεια 2023» σε μία ξεχωριστή τελετή απονομής. Το βραβείο αυτό είναι για εμάς μία αναγνώριση στο έργο του ΙΜΕ, που προβάλλει την πλούσια ελληνική παράδοση, χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και διατηρώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Το παιδικό βιβλίο της Ζέφης Συρίβλη, με τίτλο «Κυνηγώντας το όνειρο», και εικονογράφηση της Μαρίνας Ρούσσου κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας πραγματεύεται το ταξίδι, που κάνουμε, με σκοπό να πετύχουμε τα όνειρά μας.