Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» διαθέτει Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά 5 έως 8 ετών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό - Εκπαιδευτικό Τμήμα και πραγματοποιούνται σε όλους τους άρτια εξοπλισμένους στεγασμένους και υπαίθριους χώρους του «Ελληνικού Κόσμου».


 Φεβρουάριος 2024


Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 - Οι Δεινόσαυροι στην Επιφάνεια!

Εκατομμύρια χρόνια πριν, τα πλάσματα αυτά κυριαρχούσαν στον πλανήτη μας. Μπορεί να μην βρεθήκαμε ποτέ μαζί, μπορεί να μην υπήρχαν στην Ελλάδα, μας άφησαν όμως τα ίχνη τους σε διάφορα μέρη του κόσμου. Αυτά τα ίχνη αναζητούμε για να τους «ξαναζωντανέψουμε»!


Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 - Πρωτοχρονιά Ξανά…

Κι όμως, ο ερχομός του νέου χρόνου δεν γιορτάζεται στον κόσμο πάντα την ίδια ημέρα! Τι θα λέγατε για ένα ταξίδι στην Ασία, για να καλωσορίσουμε -ξανά- το 2024! Ένας κόκκινος δράκος επισκέπτεται τον Ελληνικό Κόσμο και μας προσκαλεί να γιορτάσουμε μαζί του με παραμύθια, φαγητό, χορό και μουσική.


Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024 - Κόκκινη κλωστή δεμένη, με φως κι αρώματα λουσμένη… 

… δωσ’ της κλότσο να γυρίσει παραμύθια απ’ τη Μικρασία ν’ αρχινήσει. Να μας πει για βασιλιάδες, κόρες, γιους και αφεντάδες, δαχτυλίδια μαγικά, δράκοντες κι αερικά! Μαζί με τους γονείς μας, θα ταξιδέψουμε στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών, θα παίξουμε, θα εμπνευστούμε, θα χαρούμε…

Οικογενειακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, βασισμένο στις έντυπες εκδόσεις του ΙΜΕ «Λαϊκά παραμύθια και παραμυθάδες από τη Μικρά Ασία: Πισιδία και Αλικαρνασσό» - «Το μαγικό δαχτυλίδι» και «Το καλό και το κακό κορίτσι».


Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 - Εύρηκα!...από το Α(ρχιμήδης) μέχρι το Π(άρκο της Επιστήμης).

Κάπου ανάμεσα στο σήμερα και το χθες, μέσα σε μία μαύρη τρύπα…παγιδευμένα αντικείμενα μας οδηγούν σε ένα επιστημονικό πάρκο γεμάτο μηχανές και εφευρέσεις του Αρχιμήδη. Θα εντοπίσουμε με τη βοήθειά τους τα γρανάζια της γνώσης που χρειάζονται, ώστε να συναρμολογήσουμε τη χρονομηχανή μας και να επιστρέψουμε στο 2024;


Ιανουάριος 2024


Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024 - Κάτι τρέχει στο εργαστήριο πειραμάτων ...

Οι καλικάντζαροι ξαναχτυπούν... αυτή τη φορά τρυπώνουν στο εργαστήριο του επιστήμονα των planet physics και φέρνουν τα  πάνω κάτω!  Απίθανες εφευρέσεις, πειράματα φυσικής και πειράγματα δεν θα έχουν τελειωμό για τα σκανδαλιάρικα αυτά πλάσματα και τους νέους τους φίλους, δηλαδή … εσάς!

Τα πειράματα Φυσικής  που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος  έχουν την επιστημονική επιμέλεια της ομάδας του PLANET PHYSICS.


Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024 - Ένα  Γούρι… 2024 Ευχές 

Για να κυλήσει γλυκά η νέα χρονιά ένα γούρι «ξεχωριστό» χρειαζόμαστε, φτιαγμένο από τα χεράκια μας, πασπαλισμένο με τύχη και ευχές. Σ’ένα εργαστήρι γουριών θα τρυπώσουμε, το δικό μας βρώσιμο γούρι θα δημιουργήσουμε και το νέο έτος θα καλωσορίσουμε με το γούρι-φλουρί της βασιλόπιτας. Λες να είσαι εσύ ο τυχερός;


Κυριακή  21 Ιανουαρίου 2024 - Φουρτούνες στον Όλυμπο…

Συναγερμός στο βουνό των θεών! Οι θεοί «τσακώνονται» μα τα παιδιά το διασκεδάζουν! Με αφορμή γνώστες και άγνωστες έριδες των ολύμπιων θεών, παίζουμε, συνεργαζόμαστε, φανταζόμαστε και δημιουργούμε! 


Κυριακή  28 Ιανουαρίου 2024Κυνηγώντας το Όνειρο… Οικογενειακό πρόγραμμα

Μα τι προσπαθεί να πιάσει η μικρή, μαύρη μύγα; Πόσο ψηλά και μακριά θέλει να πετάξει; Ένα ταξίδι  σαν αυτά που κάνουμε για να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας!

Εμπνευσμένοι από το ταξίδι της μικρής πρωταγωνίστριας θέτουμε τους δικούς μας στόχους…Παίζοντας και δημιουργώντας, ας θυμηθούμε μικροί και μεγάλοι, πόσο σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε τα όνειρά μας!

Οικογενειακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για παιδιά μαζί με τους γονείς τους, βασισμένο στο νέο βιβλίο της κας Ζέφης Συρίβλη «Κυνηγώντας το όνειρο»,  εκδόσεις  Ι.Μ.Ε.  


Δεκέμβριος 2023


Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 - Εξερευνώντας το μαγικό σύμπαν της Γιαγιόι Κουσάμα

Ταξιδεύουμε στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου για να γνωρίσουμε την τέχνη της πιο αναγνωρίσιμης «γιαγιάς» των εικαστικών τεχνών. Μια διαδρομή ανάμεσα σε κουκίδες και χρώματα, θα μας εμπνεύσει και θα μας οδηγήσει στις δικές μας δημιουργίες!


Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 - Σαπούνια με άρωμα Χριστουγέννων…

Δεν τρώγονται, μα μυρίζουν μελομακάρονο και είναι πασπαλισμένα με όλη τη μαγεία των Χριστουγέννων! Τελικά τι συμβαίνει σε αυτό το εργαστήρι; Θα ανακαλύψουμε μαζί  την άγνωστη, σε πολλούς, ιστορία του σαπουνιού καθώς και τις ιδιότητές του και  θα κατασκευάσουμε τα δικά μας χριστουγεννιάτικα μοσχομυριστά  σαπούνια γλυκερίνης!


Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 - Χριστουγεννιάτικα  Σοκολατομαγειρέματα…

Τι πιο όμορφο από  μια  χριστουγεννιάτικη «βουτιά» στη σοκολάτα! Πικρή ή γλυκιά, ζεστή ή κρύα, είναι πάντα λαχταριστή!  Σηκώστε τα μανίκια σας κι ετοιμαστείτε για μοναδικές σοκολατένιες χριστουγεννιάτικες δημιουργίες!


Νοέμβριος 2023


Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023Πώς να φτιάξεις ένα μαγικό φίλτρο!

Μια  βόλτα σε ένα δάσος… κάποιες παράξενες συναντήσεις …μια συνωμοσία … ένα φίλτρο που περιμένει να φτιαχτεί. Γιατί όμως λείπει το τελευταίο συστατικό της συνταγής; Και ποιος κρύβεται πίσω από αυτό; Ελάτε να λύσουμε το μυστήριο και να μάθουμε τα μυστικά των μαγικών φίλτρων και των μάγων του παρελθόντος.


Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 - Εύρηκα!...από το Α(ρχιμήδης) μέχρι το Π(άρκο της Επιστήμης)

Κάπου ανάμεσα στο σήμερα και το χθες, μέσα σε μία μαύρη τρύπα…παγιδευμένα αντικείμενα μας οδηγούν σε ένα επιστημονικό πάρκο γεμάτο μηχανές και εφευρέσεις του Αρχιμήδη. Θα εντοπίσουμε με τη βοήθειά τους τα γρανάζια της γνώσης που χρειάζονται, ώστε να συναρμολογήσουμε τη χρονομηχανή μας και να επιστρέψουμε στο 2023;
*Μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί εντός της έκθεσης «Πάρκο της Επιστήμης», που παρουσιάζεται στον «Ελληνικό Κόσμο».


Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 - Tάλως… το αρχαιότερο ρομπότ του Κόσμου.

Ο Τάλως, το πρώτο ρομπότ που κατασκεύασε ο Ήφαιστος, μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε ως το νησί της Κρήτης για να τον γνωρίσουμε. Ελάτε να επιβιβαστούμε στην Αργώ του «Ελληνικού Κόσμου» και να ξεκινήσουμε παρέα ένα φανταστικό ταξίδι στη θάλασσα, γεμάτο απρόοπτα! Θα τα καταφέρουμε άραγε;


Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 - Pop art…μια πολύχρωμη περιπέτεια.

Τι κοινό έχουν τα κόμικς και οι μπανάνες; Οι βούλες και τα πολύχρωμα πορτρέτα; Καλλιτέχνες, όπως ο Άντυ και ο Κιθ έχουν την απάντηση και μας καλούν να ζήσουμε μαζί τους  μια πολύχρωμη περιπέτεια! Είσαστε έτοιμοι;


 Οκτώβριος 2023


Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 - Κόκκινη κλωστή δεμένη, με φως κι αρώματα λουσμένη…

… δωσ’ της κλότσο να γυρίσει παραμύθια απ’ τη Μικρασία ν’ αρχινήσει. Να μας πει για βασιλιάδες, κόρες, γιους και αφεντάδες, δαχτυλίδια μαγικά, δράκοντες κι αερικά! Μαζί με τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας θα ταξιδέψουμε στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών, θα παίξουμε, θα εμπνευστούμε, θα χαρούμε… Οικογενειακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για παιδιά μαζί με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, βασισμένο στις έντυπες εκδόσεις του ΙΜΕ «Λαϊκά παραμύθια και παραμυθάδες από τη Μικρά Ασία: Πισιδία και Αλικαρνασσό» - «Το μαγικό δαχτυλίδι» και «Το καλό και το κακό κορίτσι».

 


Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023 - 3…2…1…Εκτόξευση στο Διάστημα

Τι θα έλεγες για ένα ταξίδι στο Διάστημα; Δεν είναι εύκολη υπόθεση! Αν θέλεις κι εσύ να γίνεις μέλος του διαστημόπλοιου «ΙΜΕ Απόλλων», που θα εκτοξευθεί προσεχώς με προορισμό το Φεγγάρι, δεν έχεις παρά να έρθεις στην παρέα μας. Μια διαστημική περιπέτεια μας περιμένει ανάμεσα σε αστερισμούς, κρατήρες, κομήτες και πεφταστέρια! Είσαστε έτοιμοι; Φύγαμε…

 


Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 - Με σκουπάκι και μυστρί… ξεκινά η Ανασκαφή

Για παιδιά 5-10 ετών με τους γονείς τους - Ώρα έναρξης: 12:00 - Διάρκεια 90 λεπτά

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας και μεταμορφωνόμαστε σε αρχαιολόγους για μια μέρα! Πώς γίνεται, όμως, μία ανασκαφή; Τι αντικείμενα βρίσκουμε; Ποια εργαλεία θα χρειαστούμε για ν’ ανακαλύψουμε ευρήματα που κρύβονται, αιώνες τώρα, μέσα στο χώμα; Μικροί και μεγάλοι θα πραγματοποιήσουμε τη δική μας ανασκαφή στα ειδικά διαμορφωμένα σκάμματα του «Ελληνικού Κόσμου».

* Μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο, στα ειδικά διαμορφωμένα σκάμματα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του κτ.9.


περισσότερα >

 


Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 - Ο Αριστοφάνης προτείνει…Ειρήνη!

Από την αρχαιότητα έως σήμερα τα λόγια του επίκαιρα… «Η Ειρήνη να φανεί και από τη σπηλιά να βγει…». Θα γνωρίσουμε τον σπουδαίο κωμικό ποιητή Αριστοφάνη μέσα από το αντιπολεμικό του έργο «Ειρήνη».

 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ!

Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Σύλλογος Φίλων

Γίνε Εθελοντής στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»!

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει την ευκαιρία εθελοντικής εργασίας σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις δράσεις Κοινωφελών Ιδρυμάτων και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Τελευταία Νέα
& Ανακοινώσεις

Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και τα νέα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ελληνικός Κόσμος»