Παρουσίαση της έκδοσης του ΙΜΕ «Από την απολυταρχία στον Κεμαλισμό»

Με επιτυχία έγινε χθες στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού η παρουσίαση της έκδοσης «Από την απολυταρχία στον Κεμαλισμό», που βασίζεται σε μία συλλογή κειμένων του Μιχαήλ Σωφρονιάδη. Τα κείμενα αυτά τα κληροδότησε στο γιο του Σταύρο και κατ' επέκταση στην εγγονή του Μαριάννα Σωφρονιάδου, η οποία ανέλαβε και την πρωτοβουλία για την έκδοση αυτή.

Το βιβλίο παρουσίασαν: η Βουλευτής Β' Αθηνών και δημοσιογράφος κα Σοφία Βούλτεψη, ο ιστορικός και Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Χάρης Εξερτζόγλου και η συγγραφέας κα Μέλπω Κεσίσογλου-Καρυστινού.

Ο Μιχαήλ Σωφρονιάδης ζει και συγγράφει στην κρισιμότερη -από το 15ο αιώνα- εποχή για την Οθωμανική Αυτοκρατορία και για το ορθόδοξο χριστιανικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης. Μεγαλώνει στο κέντρο της Ορθοδοξίας, στο Τζιμπαλί, σπουδάζει στη Φαρμακευτική Σχολή της Πόλης και ακολουθεί το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στους τομείς της κοινοτικής οργάνωσης, της φιλανθρωπίας και του αθλητισμού. Μεταφράζει άρθρα, διηγήματα και βιβλία από τα γαλλικά και τα αγγλικά. Η μεγάλη αγάπη, όμως, αλλά και το εφαλτήριο του Μιχαήλ Σωφρονιάδη προς τη δημοσιότητα, υπήρξε η δημοσιογραφία. Από το 1905 συνεργάζεται με σημαντικά έντυπα και περιοδικά («Πρόοδος», «Κωνσταντινούπολις», «Πρωία», «Έθνος», «Ηχώ» κ.ά.), γράφοντας άρθρα και χρονογραφήματα. Ενδιαμέσως (1918) ολοκληρώνει τη μελέτη του για την 'Αλωση της Κωνσταντινούπολης, η οποία δημοσιεύεται αρχικά σε συνέχειες και κατόπιν σε αυτοτελές βιβλίο.

Μέσα από την παρουσίαση πτυχών του δημόσιου βίου της Κωνσταντινούπολης, από την παράθεση στοιχείων και μαρτυριών από προσωπικές και τοπικές ιστορίες, καθώς και από την περιγραφή σημαντικών ιστορικών γεγονότων της εποχής, η επανέκδοση των άρθρων του Μιχαήλ Σωφρονιάδη αποτελεί αφορμή για σκέψη και προβληματισμό σχετικά με το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τη ζωή στην Πόλη και την πορεία του Ελληνισμού του Βοσπόρου.

Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται πρωτότυπα κείμενα του ίδιου του Μιχαήλ Σωφρονιάδη και άρθρα του, που μπορούν να διαβαστούν αυτόνομα από το πλαίσιο της δημοσίευσής τους. Τα κείμενα που παρουσιάζονται καλύπτουν ολόκληρη τη συγγραφική περίοδο του Σωφρονιάδη από το 1905 έως και το 1921. Η ιδιόρρυθμη προσωπική γραφή ενός διανοούμενου του περασμένου αιώνα και η καυστική και κριτική διάθεση με την οποία ο ίδιος αντιμετωπίζει τα γεγονότα και τα κοινωνικά φαινόμενα -που παραμένουν άκρως επίκαιρα, ακόμα και σήμερα- δίνουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα σε κείμενα με διαχρονική αξία.

Κάθε άρθρο, ακόμα και όσα παραμένουν αδημοσίευτα, αποτελεί μια ξεχωριστή πύλη για την προσωπική ιστορία του συγγραφέα και την ιστορία της Πόλης. Γι' αυτό, αντίγραφο της έκδοσης θα βρίσκεται κατατεθειμένο στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ώστε να μπορούν οι ερευνητές να το συμβουλεύονται.

Η έκδοση του ΙΜΕ «Από την απολυταρχία στον Κεμαλισμό» είναι διαθέσιμη τόσο στα κεντρικά βιβλιοπωλεία όσο και στο πωλητήριο του «Ελληνικού Κόσμου», του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Μη Χάσετε!

Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Σύλλογος Φίλων

Γίνε Εθελοντής στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»!

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει την ευκαιρία εθελοντικής εργασίας σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις δράσεις Κοινωφελών Ιδρυμάτων και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Τελευταία Νέα
& Ανακοινώσεις

Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και τα νέα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»