Διάλεξη του Maurizio Seracini στον «Ελληνικό Κόσμο»

Με αφορμή την έκθεση

«Λεονάρντο ντα Βίντσι:  O Ανθρωπος, O Εφευρέτης,η Ιδιοφυϊα»

ο καθηγητής και εξειδικευμένος μελετητής έργων τέχνης του ντα Βίντσι,

έρχεται στην Αθήνα

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, 18.00

Διάλεξη του καθηγητή και εξειδικευμένου στην ανάλυση έργων τέχνης του Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μaurizio Seracini, διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00.  Η διάλεξη με τίτλο: «Ένα μέλλον για το παρελθόν: Επιστήμη & Τεχνολογία για την Προστασία και Διατήρηση της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς» πραγματοποιείται με αφορμή την έκθεση «Λεονάρντο ντα Βίντσι:  O Ανθρωπος, O Εφευρέτης, H Ιδιοφυΐα» που έχουν μέχρι στιγμής επισκεφθεί δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Ο καθηγητής Μaurizio Seracini είναι πρωτοπόρος στη χρήση πολυφασματικών συστημάτων απεικόνισης και αναλυτικών τεχνολογιών, σε έργα τέχνης και εγκαταστάσεις. Ιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής του EDITECH (Electronics, Diagnostics and Technology), του πρώτου κέντρου ταυτοποίησης έργων τέχνης στην Ιταλία από το 1977, έχει μελετήσει πάνω από 3000 έργα τέχνης και ιστορικά κτίρια, από τον «Μυστικό Δείπνο» του Λεονάρντο ντα Βίντσι και την «Αλληγορία της Ανοιξης» του Μποτιτσέλι μέχρι τη «Μέδουσα» του Καραβάτζιο. Ο Seracini χρησιμοποιεί πρωτοπόρες τεχνικές όπως υπέρυθρες ακτίνες, θερμογραφία και λέιζερ, για τις εργασίες συντήρησης έργων τέχνης και μνημείων αλλά και για την αναζήτηση χαμένων αριστουργημάτων.


Η πιο διάσημη έρευνα του Seracini  είναι η πάνω από 30 χρόνια αναζήτηση του χαμένου πίνακα του Da Vinci, «Η μάχη του Anghiari», έργο τρεις φορές μεγαλύτερο από το «Μυστικό Δείπνο». Ως διευθυντής του CISA3 (Interdisciplinary Science for Art, Architecture and Archaeology) University of California, San Diego (UCSD) πραγματοποιεί με την ομάδα του έρευνες από το 1970,  για να ανακαλύψουν αυτό το χαμένο αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Οπως ισχυρίζεται ο Seracini, βάσει στοιχείων χρώματος που συνέλεξαν από τους τοίχους του Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας στην επιβλητική Αίθουσα των Πεντακοσίων,  το χαμένο έργο του ντα Βίντσι βρίσκεται στο σημείο εκείνο όπου είναι ζωγραφισμένη η τοιχογραφία  «Μάχη του Marciano», του διάσημου κατά το 15ο αιώνα ζωγράφου και αρχιτέκτονα Τζόρτζιο Βαζάρι. iΌταν η αίθουσα του δημαρχείου ανακατασκευάστηκε το 1563, ο Βαζάρι κάλυψε τους τοίχους με τοιχογραφίες που απεικόνιζαν τις στρατιωτικές νίκες των Μεδίκων, που είχαν επιστρέψει στην εξουσία και ο πίνακας του Λεονάρντο ξεχάστηκε. Ομως, το 1975, καθώς ο Seracini μελετούσε μία από τις σκηνές της μάχης, παρατήρησε μια μικρή σημαία με δύο λέξεις, «Cerca Τrova» (Ψάξε, Βρες) και ξεκίνησε τις σχετικές έρευνες. 

Τα εργαλεία και οι  πρωτοποριακές  τεχνικές που εφαρμόζει ο Seracini κατά την έρευνα αυτή ενισχύουν τη φήμη του ως «εξειδικευμένου αναλυτή» έργων τέχνης. Μερικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο ήρωας Robert Langdon στα βιβλία του Dan Brown, The Da Vinci Code, Angels and Demons και Inferno, βασίζεται στον Μaurizio Seracini και το έργο του.

Στην Αθήνα, ο διάσημος καθηγητής θα παρουσιάσει πώς με τη βοήθεια επιστημονικών εργαλείων και  της τεχνολογίας μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να συντηρήσουμε  στο πέρασμα του χρόνου μεγάλα έργα τέχνης. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει: «Οσο διάγουμε τη ζωή μας με περιέργεια και πάθος, υπάρχει λίγος.. Leonardo  μέσα σε όλους μας».


Βιογραφικό Maurizio Seracini

O Maurizio Seracini εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο από το 2006, έχοντας ολοκληρώσει το 1973 στο ίδιο Πανεπιστήμιο τις προπτυχιακές σπουδές του (Bioengineering). Είναι επίσης κάτοχος πτυχίου (Ingegneria Elettronica) από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβας το 1976. Το 1977 ίδρυσε το EDITECH (Electronics, Diagnostics and Technology), το πρώτο κέντρο ταυτοποίησης έργων τέχνης στην Ιταλία, του οποίου έκτοτε είναι επιστημονικός διευθυντής. Από το 2000 μέχρι το 2012 υπήρξε Επιστημονικός Διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος «Η μάχη του Anghiari». Από το 2006  είναι Διευθυντής της CISA3 (Interdisciplinary Science for Art, Architecture and Archaeology) University of California, San Diego (UCSD) ενώ από το 2007 είναι Επίκουρος καθηγητής (Τμήμα Structural Engineering), Jacobs School of Engineering, University of California, San Diego (UCSD).
Έκθεση «Λεονάρντο ντα Βίντσι: Ο Ανθρωπος, Ο Εφευρέτης, Η Ιδιοφυΐα»

Η έκθεση «Λεονάρντο ντα Βίντσι: Ο Ανθρωπος, Ο Εφευρέτης, Η Ιδιοφυΐα» στον «Ελληνικό Κόσμο», που τα τελευταία χρόνια έχει φιλοξενηθεί σε πάνω από 20 πόλεις του κόσμου, παρουσιάζει τις πιο σημαντικές πτυχές της ζωής και του έργου της παγκόσμιας αυτής ιδιοφυϊας.  Η έκθεση είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Παρουσιάζει βιογραφικά στοιχεία του Λεονάρντο και παράλληλα αποκαλύπτει την πολυσχιδή δραστηριότητά του ως γνώστη των τεχνών, της επιστήμης, της μηχανικής και της μουσικής. Τα εκθέματα συνοδεύονται από i-pads και ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πλούσιο υλικό όπως φωτογραφίες, βίντεο, κινούμενα σχέδια κ.ά

 Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 40 τρισδιάστατα, διαδραστικά, μοντέλα εφευρέσεων - μηχανών που ακόμη εντυπωσιάζουν 550 χρόνια μετά: μηχανές πτήσης, μοντέλα που βασίζονται στην υδραυλική και τη μηχανική επιστήμη καθώς και πολεμικές μηχανές. Τα εκθέματα  έχουν κατασκευαστεί, υπό κλίμακα, από μια παραδοσιακή ιταλική επιχείρηση η οποία εδώ και δύο αιώνες δημιουργεί  ρέπλικες με βάση τις  τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποιούσε ο ντα Βίντσι. Οι επισκέπτες έχουν επίσης την ευκαιρία να θαυμάσουν 23 ψηφιακά αντίγραφα των παγκοσμίου φήμης ζωγραφικών έργων του μεγάλου δημιουργού. Κάθε έργο συνοδεύεται από πληροφορίες σχετικά με την τεχνοτροπία που χρησιμοποιήθηκε, τις συνθήκες δημιουργίας του και τη διαδρομή του κατά τη διάρκεια των τελευταίων 550 χρόνων.

Η έκθεση συνοδεύεται από μια νέα ταινία στη Θόλο με τίτλο  «Κατακτώντας τους Ουρανούς. Ένα όνειρο της ανθρωπότητας», που έλαβε το Βραβείο σκηνοθεσίας στο FullDome Festival τον Ιούνιο του 2013. Η ταινία περιγράφει το μυστήριο της κατάκτησης των ουρανών από τον άνθρωπο, μέσα από την οπτική του Λεονάρντο ντα Βίντσι, των αδελφών Ράιτ και άλλων εφευρετών.

Διάλεξη Maurizio Seracini
Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, ώρα 18.00
«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος, Αίθουσα Ιφιγένεια
Είσοδος ελεύθερη/ Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Πληροφορίες: www.hellenic-cosmos.gr ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
Λεωφορεία: 049 (Πειραιάς-Ομόνοια), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
914 (Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός σταθμός Καλλιθέας

Μη Χάσετε!

Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Σύλλογος Φίλων

Γίνε Εθελοντής στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»!

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει την ευκαιρία εθελοντικής εργασίας σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις δράσεις Κοινωφελών Ιδρυμάτων και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Τελευταία Νέα
& Ανακοινώσεις

Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και τα νέα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»