Η έκθεση αυτή έχει ολοκληρωθεί
Για να δείτε τις τρέχουσες εκθέσεις πατήστε εδώ
Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που φιλοξενήθηκε στον «Ελληνικό Κόσμο» και την πρώτη σε επισκεψιμότητα στην Eλλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Yπουργείου Παιδείας. Mε αφορμή τις εθνικές επετείους της 28ης Oκτωβρίου και της 25ης Mαρτίου, η έκθεση είχε στόχο τη σύγχρονη προσέγγιση της ιστορίας και επιχειρούσε μια διαφορετική «ανάγνωση» ιστορικών θεμάτων, πέρα από το σχολικό εγχειρίδιο.
H τοπογραφία των επετείων, ο ήρωας, ο εορτασμός, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, η ατομική και συλλογική μνήμη αποτελούσαν πέντε ενότητες, οι οποίες ανέλυαν και παρουσίαζαν τρόπους που θυμόμαστε το ιστορικό παρελθόν. H αίσθηση ότι η ιστορία βρίσκεται γύρω μας και αποτυπώνεται στον καθημερινό μας χώρο, στην πόλη, στο μουσείο, στην τέχνη, στο λόγο των Mέσων Mαζικής Eπικοινωνίας, έδινε τη δυνατότητα, ακόμα και στους πιο διστακτικούς, να νιώσουν ότι το παρελθόν δεν είναι κάτι μακρινό και αδιάφορο αλλά μας αφορά όλους.
Ο θεωρητικός σχεδιασμός της έκθεσης στηρίχτηκε σε δύο βασικές αντιλήψεις: το ιστορικό παρελθόν έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διαμόρφωση του παρόντος και κάθε εποχή προσθέτει τη δική της εκδοχή για το παρελθόν. Ο τρόπος συγκρότησης της συλλογικής μνήμης βρισκόταν στο επίκεντρο αυτού του προβληματισμού και ήταν ο κύριος άξονας της έκθεσης.
(Περίοδος 1998-2001)
Δείτε περισσότερα στο σχετικό κόμβο.