Παρουσίαση της έκδοσης του ΙΜΕ «Πόντος. Στην άκρη του ορίζοντα»

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσίασε την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2005, στις 7 μ.μ., την έκδοση «Πόντος. Στην άκρη του ορίζοντα» στο Κτήριο 7 του Πολιτιστικού Κέντρου «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος).

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Την έκδοση παρουσίασαν οι κύριοι:

  • Βλάσης Αγτζίδης, Ιστορικός, Σύμβουλος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
  • Γρηγόρης Βλασσάς, Καθηγητής Φωτογραφίας Τ.Ε.Ι. Αθήνας
  • Θεόφιλος Καστανίδης, Οικονομολόγος, μέλος Δ.Σ. του Ποντιακού Συλλόγου «Αργοναύτες Κομνηνοί»
  • Κύρος Κόκκας, Οφθαλμίατρος, Συγγραφέας

Στην έκδοση ο κ. Κύρος Κόκκας καταγράφει τον άγνωστο στους Έλληνες Πόντο και αποτυπώνει με ευαισθησία, μεράκι και παρατηρητικότητα τις εκπλήξεις που παρουσιάζουν τόσο η φύση του Πόντου με τις έντονες αντιθέσεις της όσο και οι άνθρωποι, μέσα στην καθημερινότητα και τις εμπειρίες τους. Το ελληνικό παρελθόν της περιοχής είναι συνεχώς εμφανές μέσα από τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και τις διηγήσεις. Οι εικόνες του λευκώματος γίνονται ακόμη πιο ζωντανές μέσα από τα εισαγωγικά κείμενα του καταξιωμένου επιστήμονα και γνώστη του Ποντιακού Ελληνισμού κ. Βλάση Αγτζίδη, όπου παρουσιάζεται η διαχρονική ιστορία του Πόντου.

Μέσα από χρώματα, παραστάσεις, μορφές, σκιές και φως φτιάχνεται μια γέφυρα ανάμεσα στο εξαιρετικά οδυνηρό παρελθόν, τις θολές αναμνήσεις και τις διηγήσεις της πρώτης γενιάς προσφύγων και στη ζωντανή καθημερινότητα του Πόντου. Η σημερινή γη του Πόντου παρουσιάζεται απίστευτα όμορφη, πανάρχαιη και αναπόσπαστα δεμένη με τον Ελληνισμό. Η σύνδεση αυτή παραμένει ζωντανή, τόσο μέσα από τους πολυάριθμους Ποντιακούς συλλόγους εντός και εκτός Ελλάδας όσο και από τις ζωντανές μνήμες που άφησαν οι Έλληνες Πόντιοι στον πατρογονικό τους τόπο. Το λεύκωμα καλεί τους αναγνώστες να ζήσουν τη μαγεία του τοπίου και να περιηγηθούν νοερά το χώρο και το χρόνο.

Η έκδοση του ΙΜΕ «Πόντος. Στην άκρη του ορίζοντα» θα είναι διαθέσιμη τόσο στα κεντρικά βιβλιοπωλεία όσο και στο πωλητήριο του «Ελληνικού Κόσμου», του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Η εκτύπωση της έκδοσης πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.

Μη Χάσετε!

Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Σύλλογος Φίλων

Γίνε Εθελοντής στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»!

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει την ευκαιρία εθελοντικής εργασίας σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις δράσεις Κοινωφελών Ιδρυμάτων και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Τελευταία Νέα
& Ανακοινώσεις

Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και τα νέα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»