Παρουσιάση Βιβλίου «Αναζητώντας την Αγγέλα. Σμύρνη – Χίος – Αθήνα – Βύρωνας»

Το βιβλίο του Γιώργου Στασινόπουλου

Αναζητώντας την Αγγέλα

Σμύρνη – Χίος – Αθήνα – Βύρωνας

που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού,

θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, στις 18:30

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Αμαλία Παππά,

Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Γ.Α.Κ.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο συγγραφέας ακολουθεί τα βήματα της προγιαγιάς του Αγγέλας Βαϊνδηρλή και των έξι ανήλικων παιδιών της στη Μικρά Ασία και στη συνέχεια στην προσφυγιά, με βάση τρεις κασέτες που ηχογράφησε η ίδια η γιαγιά του, λίγο πριν πεθάνει το 1991, με τις αναμνήσεις της.

Παράλληλα ρίχνει φως σε κάποιες πτυχές της ελληνικής ιστορίας και κυρίως της ιστορίας των προσφύγων στις οποίες μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί μεγάλο βάρος, όπως:

  • Η ιδιωτική παιδεία στη Σμύρνη μέσα από την εξιστόρηση της σχολικής ζωής των μεγαλύτερων παιδιών και η οικονομική ζωή της πόλης μέσα από την εμπορική δραστηριότητα του πατέρα.
  • Ο τρόπος που έγινε η κατασκευή και η διάθεση των οικημάτων στους προσφυγικούς συνοικισμούς, όπως ο Βύρωνας, καθώς και η εξόφλησή τους από τους δικαιούχους μέσα από το παράδειγμα της οικογένειας.
  • Οι διαδικασίες μέσω των οποίων έγινε ο υπολογισμός και η καταβολή της αποζημίωσης στους αστούς πρόσφυγες  για τις περιουσίες που άφησαν στη Μικρά Ασία.
  • Η δράση της αμερικάνικης οργάνωσης Near East στην Ελλάδα και στη Μικρά Ασία και η απασχόληση που προσέφερε σε γυναίκες πρόσφυγες, όπως η Αγγέλα, αγοράζοντας τα εργόχειρά τους.

Για το γενικότερο ιστορικό πλαίσιο έγινε έρευνα σε βιβλιοθήκες και αρχεία του εσωτερικού και του εξωτερικού ‒ μεταξύ αυτών τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ, το Αρχείο της Κοινωνίας των Εθνών (Αρχείο ΟΗΕ) και τα Σουηδικά Κρατικά Αρχεία. Ακόμα έγινε επιτόπια έρευνα στη Μικρά Ασία.

Παρά την έλλειψη φανταστικών στοιχείων, το βιβλίο έχει και στοιχεία δράματος, όπως άλλωστε και όλες οι ιστορίες των προσφύγων.


 

Βιογραφικό συγγραφέα Γιώργου Στασινόπουλου:

Ο Γιώργος Στασινόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ και εργάστηκε για 30 χρόνια στη βιομηχανία. Το ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΑ είναι το δεύτερο βιβλίο του.

 

Μη Χάσετε!

Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Σύλλογος Φίλων

Γίνε Εθελοντής στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»!

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει την ευκαιρία εθελοντικής εργασίας σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις δράσεις Κοινωφελών Ιδρυμάτων και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Τελευταία Νέα
& Ανακοινώσεις

Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και τα νέα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»