Κάθε χρόνο τέτοια μέρα... Εθνικές Επέτειοι και Ιστορική Μνήμη

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που φιλοξενήθηκε στον «Ελληνικό Κόσμο» και την πρώτη σε επισκεψιμότητα στην Eλλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Yπουργείου Παιδείας. Mε αφορμή τις εθνικές επετείους της 28ης Oκτωβρίου και της 25ης Mαρτίου, η έκθεση είχε στόχο τη σύγχρονη προσέγγιση της ιστορίας και επιχειρούσε μια διαφορετική «ανάγνωση» ιστορικών θεμάτων, πέρα από το σχολικό εγχειρίδιο.

H τοπογραφία των επετείων, ο ήρωας, ο εορτασμός, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, η ατομική και συλλογική μνήμη αποτελούσαν πέντε ενότητες, οι οποίες ανέλυαν και παρουσίαζαν τρόπους που θυμόμαστε το ιστορικό παρελθόν. H αίσθηση ότι η ιστορία βρίσκεται γύρω μας και αποτυπώνεται στον καθημερινό μας χώρο, στην πόλη, στο μουσείο, στην τέχνη, στο λόγο των Mέσων Mαζικής Eπικοινωνίας, έδινε τη δυνατότητα, ακόμα και στους πιο διστακτικούς, να νιώσουν ότι το παρελθόν δεν είναι κάτι μακρινό και αδιάφορο αλλά μας αφορά όλους.

Ο θεωρητικός σχεδιασμός της έκθεσης στηρίχτηκε σε δύο βασικές αντιλήψεις: το ιστορικό παρελθόν έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διαμόρφωση του παρόντος και κάθε εποχή προσθέτει τη δική της εκδοχή για το παρελθόν. Ο τρόπος συγκρότησης της συλλογικής μνήμης βρισκόταν στο επίκεντρο αυτού του προβληματισμού και ήταν ο κύριος άξονας της έκθεσης.
(Περίοδος 1998-2001)

Δείτε περισσότερα στο σχετικό κόμβο.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ!

Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Σύλλογος Φίλων

Γίνε Εθελοντής στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»!

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει την ευκαιρία εθελοντικής εργασίας σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις δράσεις Κοινωφελών Ιδρυμάτων και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Τελευταία Νέα
& Ανακοινώσεις

Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και τα νέα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ελληνικός Κόσμος»