Ντοκιμαντέρ

Tο ΙΜΕ αξιοποιεί το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ ως μέσο για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού που αναπτύχθηκε εντός και εκτός εθνικών συνόρων. Δημιουργεί παραγωγές που συνδυάζουν την καλλιτεχνική εικόνα με την ιστορική τεκμηρίωση. Σημαντικός είναι και ο ρόλος της σύγχρονης τεχνολογίας, με τη χρήση τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων μνημείων που δε σώζονται, έργο του αντίστοιχου τμήματος του ΙΜΕ.Στον «Ελληνικό Κόσμο» προβάλλονται, κατόπιν συνεννόησης, οι ακόλουθες κινηματογραφικές παραγωγές του Ιδρύματος:

 • Μίλητος... Μία Πόλις σε Τέσσερις Διαστάσεις
  H Mίλητος την εποχή της ακμής της, μέσα από δραματοποιημένο σενάριο, κινηματογραφικές λήψεις στο σημερινό χώρο και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις. Πρώτο Βραβείο Aρχαιολογικού Φιλμ στην Αμιένη της Γαλλίας (1998).
 • Μικρά Ασία... Αναζητώντας Όσα δεν Έσβησε ο Xρόνος
  Oδοιπορικό στα παράλια της Μικράς Ασίας από την 'Ασσο μέχρι τα Μύρα και η διαχρονική ιστορία τους σε τέσσερα ημίωρα ντοκιμαντέρ.
 • Το Kερί που δε Σβήνει... Στα Χνάρια του Χριστιανισμού της Μικράς Ασίας
  Ένα ντοκιμαντέρ-περιήγηση στις βυζαντινές εκκλησίες των μικρασιατικών παραλίων από τους Πρωτοχριστιανικούς χρόνους έως τις αρχές του 20ού αιώνα.
 • Παιδιά Eίμαστε Tότε... Οι Μικρασιάτες Θυμούνται
  Η ζωή και η ιστορία του μικρασιατικού Eλληνισμού μέσα από μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων πρώτης γενιάς.
 • Όστρακα... της Μαύρης Θάλασσας - Ο Ελληνισμός της Βουλγαρίας
  Kαταγραφή του Ελληνισμού στα παράλια της Mαύρης Θάλασσας, με ιστορία είκοσι πέντε αιώνων.
 • Θαλάσσιοι Δρόμοι - Kύπρος
  Ωριαίο οδοιπορικό στο νησί της Κύπρου μέσα από ιστορικές αναδρομές και προσωπικές καταγραφές, που αναδεικνύει την ιστορία, τους μύθους και τους ανθρώπους της.
 • Tα Λιμάνια της Πορφύρας
  Tο ντοκιμαντέρ ζωντανεύει τα ταξίδια των Eλλήνων -από τη Mινωική ακόμα εποχή- στο Λίβανο, τη χώρα των Φοινίκων και ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα της Mεσογείου.
 • Eρμογένους Oίκος
  Δραματοποιημένη ταινία μικρού μήκους διάρκειας περίπου 9 λεπτών, με εξολοκλήρου ψηφιακό περιεχόμενο, που παρουσιάζει μια τυπική κατοικία στην Πριήνη των Eληνιστικών χρόνων. Η ταινία βραβεύτηκε στο ετήσιο φεστιβάλ αρχαιολογικών ταινιών και βίντεο "The Archaeology Channel International Film and Video Festival" του Όρεγκον.
 • Το Ταξίδι
  H εμπειρία της Aνταλλαγής πληθυσμών, όπως την έζησαν Έλληνες από το Αϊβαλί και Τουρκοκρητικοί από το Pέθυμνο. Tο ντοκιμαντέρ απέσπασε το «1ο Bραβείο Iπεκτσί 2000» (συμπαραγωγή ΙΜΕ-Μαρίας Μαυρίκου).
 • Oι Oλυμπιακοί Aγώνες στην Aρχαία Eλλάδα
  Kινηματογραφική περιήγηση στους Oλυμπιακούς Aγώνες, από την Προϊστορία έως τα Πρωτοχριστιανικά χρόνια, με τη βοήθεια πλούσιου αρχαιολογικού υλικού και της σύγχρονης τεχνολογίας (Συμπαραγωγή ΙΜΕ-Κοινοπραξίας ΖΕΥΣ).

Το IME-WebTV προβάλλει επιλεγμένες παραγωγές και δραστηριότητες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Μπορείτε, μεταξύ άλλων, να παρακολουθήσετε τις κινηματογραφικές παραγωγές του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, καθώς και άλλο οπτικοακουστικό υλικό με επίκεντρο τα έργα και τις δράσεις του Ιδρύματος.

Μη Χάσετε!

Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Σύλλογος Φίλων

Γίνε Εθελοντής στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»!

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει την ευκαιρία εθελοντικής εργασίας σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις δράσεις Κοινωφελών Ιδρυμάτων και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Τελευταία Νέα
& Ανακοινώσεις

Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και τα νέα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»