Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024

Ο «Ελληνικός Κόσμος» γιορτάζει τη

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024,

με θέμα «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα»

το Σάββατο 18 Μαΐου,

με δύο ξεχωριστές δωρεάν δράσεις

 

Διαδραστική Περιήγηση στην «Αγία Σοφία, 1500 Χρόνια Ιστορίας», στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος SMART SUBS, απευθυνόμενη σε άτομα με ακουστική αναπηρία. 


Η Διαδραστική Περιήγηση «Αγία Σοφία, 1500 Χρόνια Ιστορίας», μια παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας, θα παρουσιαστεί στη «Θόλο», το Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου», στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος SMART SUBS. Η εφαρμογή Smart Subs, με τα καινοτομικά χαρακτηριστικά της, δημιουργεί μία μοναδική εμπειρία παροχής ατομικών υπότιτλων, μέσω της χρήσης γυαλιών Επαυξημένης Πραγματικότητας, smart wearable glasses, σε κωφούς και βαρήκοους, καθώς και σε άτομα τρίτης ηλικίας με πρεσβυακουσία, παρέχοντας πρόσβαση σε πολιτιστικές δράσεις και άροντας τους κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Το έργο υλοποιήθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και την εταιρεία Hypertech, στο πλαίσιο της Δράσης Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ. Συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Πληροφορίες:

 • Ημερομηνία: 18/5/2024
 • Ώρα: 14:00
 • Με ελεύθερη είσοδο
 • Απευθύνεται σε ηλικίες από 15 ετών και άνω
 • Απαραίτητη η κράτηση θέσεων, καθώς ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος (20 θέσεις):
  Τηλεφωνικά, στο 212 254 0000
  Στην Υποδοχή του Μουσείου (Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78)
 • Περισσότερες πληροφορίες:
  smartsubs.ime.gr &
  hellenic-cosmos.gr/tholos-hagia-sophia

 

Ατομική Έκθεση Assembling Memories της Ντένης Θεοχαράκη

Θεματικός πυρήνας της ατομικής έκθεσης με τίτλο Assembling Memories της εικαστικού Ντένης Θεοχαράκη αποτελεί το παλιό εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων της ΤΕΟΚΑΡ ΑΒΕΕ (1980-1995), της οικογένειας Θεοχαράκη στον Βόλο. Παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας, ενώ εντυπωσιάζουν οι τεράστιες εγκαταστάσεις και τα οπτικοακουστικά μέσα που δημιουργούν μία αξέχαστη εμπειρία τέχνης στον θεατή.


2024, κάρβουνο, χρωματιστό κάρβουνο, μελάνι, παστέλ, 99 x 189 εκατοστά, Ντένη Θεοχαράκη

Τα πολύπλευρα και πολυεπίπεδα εικαστικά σύνολα της δημιουργού, με καμβάδες της, τα παλιά σχέδια συναρμολόγησης (blue prints) που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή αυτοκινήτων, συνυπάρχουν αρμονικά με μια σειρά φωτογραφιών που αποτυπώνουν γλαφυρά το εμβληματικό εργοστάσιο με έκδηλα τα σημάδια της ερήμωσης και της διακομμένης δραστηριότητας.

Η δημιουργός εμπνέεται από ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της ελληνικής βιομηχανίας και ανοίγει στον θεατή τις πύλες του μνημονικού της σύμπαντος μετατρέποντας την επίσκεψή του σε μία ξεχωριστή, αισθητηριακή εμπειρία. 

Πληροφορίες:

 • Ημερομηνία: 18/5/2024
 • Ώρα: 11:00-17:00
 • Με ελεύθερη είσοδο
 • Κράτηση θέσεων:
  Τηλεφωνικά, στο 212 254 0000
  Στην Υποδοχή του Μουσείου (Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78)
 • Περισσότερες πληροφορίες

  Μη Χάσετε!

  Εκπαιδευτικά Προγράμματα
  Σύλλογος Φίλων

  Γίνε Εθελοντής στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»!

  Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει την ευκαιρία εθελοντικής εργασίας σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις δράσεις Κοινωφελών Ιδρυμάτων και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ

  Τελευταία Νέα
  & Ανακοινώσεις

  Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και τα νέα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»