ΚουκλοπαίΖΟΥΜΕ;

Εικαστικό Θέατρο Κούκλας "ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ" 15 χρόνια πορείας ανάμεσα στο θέατρο και στα εικαστικά

Αναδρομική έκθεση με κούκλες, κατασκευαστικά στάδια και βίντεο με αποσπάσματα παραστάσεων της ομάδας εικαστικού θεάτρου κούκλας «Πράσσειν άλογα», από το 1998 που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα.

Πάνω από 100 κούκλες σε διάφορα μεγέθη και τεχνικές, επιπλέον σκηνικά, κοστούμια, μάσκες αλλά και παιχνίδια αποτελούν την έκθεση που απευθύνεται σε γονείς και παιδιά, αλλά και σε ενήλικες με εικαστική ματιά και θεατρικές ανησυχίες.

Το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν άλογα» έχει αφήσει έντονο στίγμα κατά τη διάρκεια της δεκαπενταετούς πορείας του γιατί πρότεινε θεματολογία, εικαστική σκηνογραφία και σκηνοθετική άποψη αποδεσμευμένη από τα κλισέ του παιδικού θεάτρου. Παρουσίασε καλλιτεχνικό έργο που αγγίζει παιδιά και ενήλικες μέσα από το χορό σώματος ηθοποιού και κούκλας με έμφαση στο εικαστικό αποτέλεσμα. Στις παραστάσεις υπάρχουν πάντα δύο επίπεδα στην αφήγηση της ιστορίας, το ένα απευθύνεται σε παιδιά και το άλλο στους ενήλικες. Παράλληλα χρησιμοποιείται σωματική υποκριτική και πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Έχει διακριθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κούκλας στη Ρουμανία το 2006 (Βραβείο Πρωτότυπης Σκηνογραφίας) και στο World Puppet Carnival στην Ινδονησία το 2013 (Βραβείο Πρωτότυπης Σόλο Παράστασης).

Παράλληλα με την έκθεση, συνεχίζεται το αφιέρωμα στην ομάδα «Πράσσειν άλογα» με τέσσερις διαφορετικές παραστάσεις μέσα στην διάρκεια της θεατρικής σεζόν, με πρώτη το «Μαμά μου, ΜΟΥ!» που ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου και παρατείνεται έως τις 12 Ιανουαρίου 2014. Η παράσταση παρουσιάζει τη σύγκρουση ανάμεσα στην ανάγκη του παιδιού να έχει σε αποκλειστικότητα τη μαμά του και στην ανάγκη της μαμάς να δουλέψει... Τέλος, στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα πραγματοποιηθούν Εργαστήρια Κατασκευής και Εμψύχωσης Κούκλας για παιδιά και ενήλικες.

(Τις καθημερινές, πραγματοποιούνται παραστάσεις για σχολεία που μπορούν να συνδυαστούν με επίσκεψη στην έκθεση και εργαστήριο. Τηλ. 212 254 0100)

Έκθεση «ΚουκλοπαίΖΟΥΜΕ;»
Εισιτήριο: 3 ευρώ
Ώρες λειτουργίας του «Ελληνικού Κόσμου»

«Μαμά μου, ΜΟΥ!»
Ημέρα: Μέχρι Κυριακή 12 Ιανουαρίου
Ώρα έναρξης: 17:00
Ηλικία: 2-6 ετών
Διάρκεια παράστασης/εργαστήρι: 1 ώρα
Εισιτήριο: 8 ευρώ παιδικό – 5 ευρώ ενηλίκων
Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής: τηλ.: 212 254 0000

Ομάδα «Πράσσειν άλογα»
H ομάδα Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν άλογα» ιδρύθηκε το 1997 από την Εμμανουέλα Καποκάκη, πτυχιούχο Ανωτάτης Σχολής Θεάτρου Κούκλας (Charleville-Mezières, Γαλλία) με υποτροφία από το Ωνάσειο Ίδρυμα. Προτείνει ένα θέαμα κούκλας και ηθοποιού, ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό κουκλοθέατρο. Οι παραστάσεις της προσεγγίζουν τον θεατή με τρόπο διαφορετικό από το θέατρο λόγου, λειτουργώντας μέσα από τη γλώσσα της εικόνας, του συμβόλου του αρχετύπου, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα, συνδυασμό δράσης ηθοποιού και κούκλας για παιδιά και ενήλικες θεατές. Οι κούκλες της είναι διαφορετικών τεχνικών με εικαστική έμφαση.

Έχει κάνει 15 θεατρικές παραγωγές. Από το 2000 έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ. Για τις παραγωγές της έχει υποστηριχθεί από τα Ινστιτούτα της Γαλλίας, της Δανίας, της Ισπανίας (CERVANTES), τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Δήμο Αθηναίων, την Υπερνομαρχία Αθηνών, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασείου Ιδρύματος και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς όπως και από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Έχει συνεργαστεί με την ΕΡΤ σε παιδικές τηλεοπτικές εκπομπές. Οργανώνει σεμινάρια κούκλας για παιδιά και ενήλικες.

Της ανατέθηκε η «Λιμνοθάλασσα Δύο» από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το Δεκέμβριο του 1999 και ο «Ζαχαροζυμωμένος» από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση τον Φεβρουάριο του 2011. Έχει παρουσιάσει παραστάσεις της σε πολλούς δήμους και διεθνή φεστιβάλ. «ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ»: 210 6428 769 – apikilidis@yahoo.gr - www.prasinaloga.gr

Μη Χάσετε!

Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Σύλλογος Φίλων

Γίνε Εθελοντής στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»!

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει την ευκαιρία εθελοντικής εργασίας σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις δράσεις Κοινωφελών Ιδρυμάτων και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Τελευταία Νέα
& Ανακοινώσεις

Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και τα νέα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»