Παρουσίαση της έκδοσης του ΙΜΕ «Η Σύλλη του Ικονίου. Μία ελληνική κωμόπολη στην καρδιά της Μικράς Ασίας»

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσίασε την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2005, στις 7 μ.μ., την έκδοση «Η Σύλλη του Ικονίου. Μία ελληνική κωμόπολη στην καρδιά της Μικράς Ασίας» στο Κτήριο 7 του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος).

Την έκδοση προλόγισε ο Καθηγητής κ. Ευάγγελος Χρυσός, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ενώ το βιβλίο παρουσίασαν οι κ.κ.:
Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιωάννα Πετροπούλου, Ιστορικός, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών
Αλέξιος Σαββίδης, Καθηγητής Βυζαντινής και Μεσαιωνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Τάκης Α. Σαλκιτζόγλου, Δικηγόρος, Συγγραφέας.

Η Σύλλη ήταν μία κωμόπολη με ιστορία αιώνων, που απείχε οκτώ χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Λυκαονίας, το Ικόνιο, εντασσόταν όμως πολιτισμικά στην Καππαδοκία. Πρόκειται για μία ελληνικότατη πολίχνη, της οποίας ο πληθυσμός έφτασε το 19ο αιώνα τους 7.000 κατοίκους. Η Σύλλη, παρά τις αντιξοότητες που της επιφύλαξε η ιστορία, κατάφερε να διασώσει το μοναδικό και σπουδαίο ελληνικό γλωσσικό της ιδίωμα, που δεν απαντάται σε καμία άλλη περιοχή του ελληνόφωνου κόσμου. Η κωμόπολη ήταν ονομαστή για την ευφυΐα των φιλόξενων και ανοιχτόκαρδων κατοίκων της, πολλοί από τους οποίους διέπρεψαν στο εμπόριο, για τα εντυπωσιακά ήθη και έθιμά της, για τις ενδιαφέρουσες λαογραφικές εκδηλώσεις της και για τον έντονα βυζαντινό χαρακτήρα της.

Η εικόνα των σπηλαίων, των λαξευτών εκκλησιών και των ασκητικών κελιών της περιοχής της Σύλλης, όπως αυτά έχουν σωθεί έως σήμερα, καθώς και τα ελάχιστα σπαράγματα των τοιχογραφιών τους, θυμίζουν τις αντίστοιχες εκκλησίες της κοιλάδας του Γκόρεμε και του Σογκανλί. Δυστυχώς όμως σήμερα η καταστροφή των λαξευμένων αυτών ιερών και προσκυνημάτων έχει συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό και είναι μη αναστρέψιμη, αφού αυτά χρησιμοποιούνται πλέον σαν αγροτικές αποθήκες, εργαστήρια ή χώροι ενσταυλισμού των ζώων.

Στη χώρα μας πολλαπλασιάζεται η έκδοση αξιόλογων βιβλίων και μελετημάτων που είναι αφιερωμένα στη Μικρά Ασία. Σε αυτή την προσπάθεια φιλοδοξεί να συμβάλει το ΙΜΕ με την παρούσα έκδοση, στην οποία επιχειρείται με τον καλύτερο και πιστότερο τρόπο η ανασύσταση μιας ελληνικής πολίχνης του Ικονίου.

Η έκδοση του ΙΜΕ «Η Σύλλη του Ικονίου. Μία ελληνική κωμόπολη στην καρδιά της Μικράς Ασίας» είναι διαθέσιμη τόσο στα κεντρικά βιβλιοπωλεία όσο και στο πωλητήριο του «Ελληνικού Κόσμου», του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Μη Χάσετε!

Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Σύλλογος Φίλων

Γίνε Εθελοντής στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»!

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει την ευκαιρία εθελοντικής εργασίας σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις δράσεις Κοινωφελών Ιδρυμάτων και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Τελευταία Νέα
& Ανακοινώσεις

Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και τα νέα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»