Τρισδιάστατο ταξίδι στα άδυτα της Αγιάς Σοφιάς!

19/12/2015

Από τη
Γιώτα Βαζούρα
pvazoura@dimokratianews.gr

Τι προβλήματα αντιμετώπισαν οι αρχιτέκτονες και μαθηματικοί Ανθέμιος και Ισίδωρος, κατά την κατασκευή της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη; Πώς καταστράφηκε ο αρχικός τρούλος του ναού και τι δεινά υπέστη η εμβληματική εκκλησία από τους σταυροφόρους; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, η διαδραστική ταινία που «ξεδιπλώνει» τη μακραίωνη Ιστορία του μνημειακού ναού, παρουσιάζοντας όλες τις κατασκευαστικές φάσεις του μνημείου αλλά και τα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που συνδέθηκαν με αυτό.

Ο τίτλος της νέας παραγωγής, η οποία ξεκινά να προβάλλεται από σήμερα στη «Θόλο» του ιδρύματος, είναι «Αγία Σοφία. 1.500 χρόνια Ιστορίας» και αποτελεί μια ψηφιακή αναπαράσταση του ναού με τη χρήση την τεχνολογίας. Μάλιστα, για τη δημιουργία της έγινε ενδελεχής επιστημονική έρευνα ετών από τα στελέχη και τους επιστημονικούς συνεργάτες του ΙΜΕ.

Το «ταξίδι» στην Ιστορία της Αγίας Σοφίας ξεκινά, φυσικά, από την... αρχή. Δηλαδή, από την κατασκευή του μεγάλου ναού (ο οποίος διατηρείται μέχρι σήμερα) μετά την καταστροφή της παλαιότερης βασιλικής, το 532 μ.Χ., κατά τη διάρκεια των βίαιων εξεγέρσεων που ξέσπασαν στην περίφημη «Στάση του Νίκα». Οι θεατές μαθαίνουν, λοιπόν, ότι ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ήταν εκείνος που ανέθεσε στους μαθηματικούς και αρχιτέκτονες Ανθέμιο και Ισίδωρο τη δημιουργία του νέου ναού. Ο σχεδιασμός, τα τεχνικά προβλήματα που ανέκυψαν, αλλά και οι κατασκευαστικές λύσεις που δόθηκαν εν συνεχεία «ζωντανεύουν» στη «Θόλο» και βοηθούν τον θεατή να γνωρίσει -σαν να ήταν εκεί- τον εμβληματικό αυτόν χώρο.

Η ξενάγηση συνεχίζεται με την περίοδο της Εικονομαχίας, όπου μαθαίνουμε για τα περίφημα ψηφιδωτά του ναού, με κορυφαίο αυτό της «Δέησης», αλλά και τα δεινά που υπέστη ο ναός από τους σταυροφόρους μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, το 1204 μ.Χ. Ειδική αναφορά γίνεται και στην ανακατάληψη της Πόλης από τον Μιχαήλ Παλαιολόγο και τις προσπάθειες του για ανόρθωση της αυτοκρατορίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ώρες προβολής, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.hellenic-cosmos.gr.