Αρχείο Εκδηλώσεων ΅Συλλόγου Φίλων (2007)

15-24 Νοεμβρίου 2007
Διοργανώσαμε δεκαήμερο ταξίδι στην Αίγυπτο, χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Η εκδρομή περιλάμβανε τετραήμερη κρουαζιέρα στο Νείλο: Ασσουάν-Καρνάκ-Λούξορ, εκδρομή στο Αμπού Σιμπέλ, στο ναό του Κομόμπο, στο ναό του θεού Ώρους, στις αρχαίες Θήβες, στην κοιλάδα των βασιλέων και στο ναό του Λούξορ. Ξεναγηθήκαμε στο Κάιρο, όπου επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο με τα χιλιάδες εκθέματα, τις Πυραμίδες, τη Σφίγγα και το παζάρι του Χαν Ελ Χαλίλι. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε στην Αλεξάνδρεια, όπου περιηγηθήκαμε την πόλη στην οποία άκμασε η ελληνική παροικία και είδαμε το σπίτι του Καβάφη, το Πατριαρχείο, αλλά και τη νέα βιβλιοθήκη και τον αρχαιολογικό χώρο του Σεράπειου.


7 Νοεμβρίου 2007
Στο Κτήριο 1 του «Ελληνικού Κόσμου» έγινε συγκέντρωση των εκδρομέων της Αιγύπτου.


1η Νοεμβρίου 2007
Πραγματοποιήσαμε ξενάγηση στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, στην οδό Αγ. Ασωμάτων & Διπύλου 12.


24 Οκτωβρίου 2007
Στο Κτήριο 1 του «Ελληνικού Κόσμου» διοργανώσαμε εκδήλωση με προβολή βίντεο και φωτογραφιών από την εκδρομή της Καππαδοκίας. Οι εκδρομείς της Καππαδοκίας είχαν την ευκαιρία να ξανασυναντηθούν και να ξαναθυμηθούν τις υπέροχες στιγμές του ταξιδιού τους.


17 Οκτωβρίου 2007
Διοργανώσαμε στο Κτήριο 1 του «Ελληνικού Κόσμου» εκδήλωση με θέμα τα Μαστιχοχώρια. Ο υπεύθυνος του τμήματος Γενεαλογίας του ΙΜΕ κ. Μιχάλης Βαρλάς αναφέρθηκε στην ιστορία της Χίου και στην ιστορία και τις ιδιότητες της μαστίχας. Η εκδήλωση διανθίστηκε με αναφορές στην κουζίνα της Χίου και με χιώτικα προϊόντα.


6 Οκτωβρίου 2007
Πραγματοποιήσαμε μονοήμερη εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα, με ξενάγηση από την κα Ράνια Μανώκα. Σε ένα υπέροχο τοπίο δίπλα στη θάλασσα είναι χτισμένος ο δήμος του Ραμνούντα. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως το ναό της Νέμεσης και την ακρόπολη, όπου έχει αποκαλυφθεί το θέατρο, το οποίο χρησιμοποιούσαν όχι μόνο για θεατρικές παραστάσεις αλλά και για δημόσιες συναθροίσεις των δημοτών. Στην αρχαιότητα, στο χώρο μεταξύ του ιερού και της ακροπόλεως υπήρχε η ταφική οδός με πολλές επιτύμβιες στήλες.


22-23 Σεπτεμβρίου 2007
Με ξεναγό μας την αρχαιολόγο κα Μάχη Καρανίκη ξεναγηθήκαμε στην Ολυμπία, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και αθλητικά κέντρα της αρχαιότητας. Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα αποτέλεσε επόμενο σταθμό του ταξιδιού μας. Ο ναός, που βρίσκεται στις Βάσσες της Φιγάλειας, είναι έργο του αρχιτέκτονα Ικτίνου. Είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας και το πρώτο στην Ελλάδα που συμπεριλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1986.


21 έως 26 Αυγούστου 2007
Πραγματοποιήσαμε εκδρομή στην Ίμβρο, την Τροία, την Άσσο, την Πέργαμο και το Αϊβαλί. Στην Ίμβρο παρακολουθήσαμε δοξολογία για την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου, στην οποία χοροστάτησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στα απέναντι παράλια της Μικράς Ασίας, με προορισμό την Τροία και την 'Ασσο, που είναι χτισμένη πάνω σε ένα σβηστό ηφαίστειο. Κατόπιν φτάσαμε στο Αϊβαλί, την πατρίδα του Κόντογλου και του Βενέζη, και στα Μοσχονήσια, το σύμπλεγμα των νησιών που βρίσκονται στον κόλπο των Κυδωνιών. Στην Πέργαμο, τον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού μας, επισκεφτήκαμε την Ακρόπολη, την Κόκκινη Αυλή-Σεράπειο και το Ασκληπιείο.


25 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2007
Ταξιδέψαμε στην Καππαδοκία, τόπο με μακραίωνη ιστορία. Στην εννιαήμερη εκδρομή μας επισκεφτήκαμε τη Σύλλη του Ικονίου, μια περιοχή με έντονο το ελληνικό στοιχείο, το Περίστεμμα, όπου υπάρχουν πολλές ελληνικές εκκλησίες, το Προκόπι, με τους κατάσπαρτους, κωνοειδείς βράχους και την εκθαμβωτική θέα, το Κόραμα, με την πανέμορφη φύση, το Καβουσίν και τη Ζέλβη, που χαρακτηρίζεται «υπαίθριο μουσείο» εξαιτίας των πολλών εκκλησιών που υπάρχουν. Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε στη Νίγδη, την Καισάρεια και τη Σινασό με τα πολλά πέτρινα αρχοντικά. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άγκυρας και στην Προύσα.


5 Μαΐου 2007
Διοργανώσαμε ξενάγηση στην αναδρομική έκθεση του Γιαννούλη Χαλεπά στην Εθνική Γλυπτοθήκη, όπου παρουσιάζονταν 95 γλυπτά, 120 σχέδια και πλούσιο αρχειακό υλικό του μεγάλου Τήνιου γλύπτη.


21 έως 22 Απριλίου 2007
Επισκεφτήκαμε τα μνημεία του Ορχομενού και του Στειρίου στη Βοιωτία, με ξεναγό το βυζαντινολόγο δρ. Σταύρο Αρβανιτόπουλο. Ξεναγηθήκαμε στο «θησαυρό του Μινύου», το δεύτερο σημαντικότερο θολωτό τάφο του μυκηναϊκού κόσμου, και στο παρακείμενο θέατρο του 4ου αιώνα, ενδεικτικό της συνεχιζόμενης ακμής του Ορχομενού στα ιστορικά χρόνια. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το βυζαντινό ναό της Παναγίας Σκριπούς (873/4), που αποτελεί ένα λαμπρό μνημείο, σταθμό στην ιστορία της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Την επομένη πήγαμε στην περιώνυμη μονή του Οσίου Λουκά, που διατηρεί το σύνολο σχεδόν των βυζαντινών και μεταβυζαντινών οικοδομημάτων της, και κυρίως τους δύο ναούς (της Παναγίας και του Οσίου Λουκά), κορυφαία δείγματα της αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και ζωγραφικής της Μεσοβυζαντινής περιόδου.


10 Μαρτίου 2007
Επισκεφτήκαμε σε ημερήσια εκδρομή τη Σικυώνα και τη Στυμφαλία, με αρχαιολόγο την κα Μάχη Καρανίκη. Στη Σικυώνα ξεναγηθήκαμε στο ρωμαϊκό λουτρό και στο θέατρο, που είναι από τα επιβλητικότερα μνημεία της αρχαίας Σικυώνας. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στη Στυμφαλία, με την ομώνυμη λίμνη, που οφείλει το όνομά της στον Αρκάδα ήρωα Στύμφαλο.


24 Φεβρουαρίου 2007
Διοργανώσαμε επίσκεψη στην έκθεση «Αθήνα-Παρίσι», που φιλοξενήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε περίπου 60 έργα ξένων καλλιτεχνών και 100 Ελλήνων, τα οποία προέρχονται από μεγάλα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές και καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα, διατρέχοντας μεταξύ άλλων τα σημαντικότερα κινήματα του τέλους του 19ου και του 20ού αιώνα.


14 Φεβρουαρίου 2007
«Ταξιδέψαμε» μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό στα πιο όμορφα μέρη του Πόντου και σε περιοχές όπου άκμασε το ελληνικό στοιχείο, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κτήριο 1.

Μη Χάσετε!

Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Σύλλογος Φίλων

Γίνε Εθελοντής στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»!

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει την ευκαιρία εθελοντικής εργασίας σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις δράσεις Κοινωφελών Ιδρυμάτων και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Τελευταία Νέα
& Ανακοινώσεις

Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και τα νέα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»